Forse werkstraf geëist voor jongeman die gezin terroriseert

Rechtbank in Zwolle
Rechtbank in Zwolle
Foto: Google Streetview

De officier van justitie bij de rechtbank in Zwolle nam het woord terreur in de mond. Het was ook niet mis waarvoor een 19-jarige jongeman uit Rouveen donderdag voor de meervoudige kamer moest verschijnen.

Regelmatig zou hij zijn moeder en zijn zusje zwaar hebben mishandeld. ,,Het gaat goed de laatste tijd’’, meldde hij in de rechtbank. Maar de reclassering had een andere mening. Vorige maand nog had hij zijn moeder het ziekenhuis in geslagen, meldde die instantie. Ze liep een gebroken kaak en een gescheurde oogkas op.

In augustus vorig jaar stapte de moeder uiteindelijk naar de politie. Ze had toen haar dochter aangetroffen in haar woning. Het meisje was bont en blauw geslagen en had een bloedneus. Voor de moeder was het toen welletjes, vooral omdat zij eerder op die dag zelf ook weer een paar klappen had moeten incasseren. De verdachte liet weten dat het ging om wraak. Volgens hem kiezen zijn ouders altijd partij voor zijn zusje. ,,Dan sla ik het eruit, dan ben ik het kwijt’’, merkte hij op.

Het werd in de rechtbank duidelijk dat de man veel problemen heeft. Ook de reclassering onderschreef dat. Bij de verdachte is inmiddels psychiatrische problematiek gediagnostiseerd en volgens de reclassering zijn er meerdere behandelingen noodzakelijk. Ze vindt ook dat het beter is dat de man voorlopig ergens anders gaat wonen, een straatverbod krijgt voor de ouderlijke woning en dat hij een behandel en meldplicht krijgt, een klinische opname ondergaat en dat er regelmatig urinecontroles worden gehouden.

De officier van justitie vroeg de rechtbank om de adviezen van de reclassering over te nemen. Daarnaast wil de officier dat hij een werkstraf van 200 uur krijgt en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. De proeftijd stelde de officier op drie jaar. De rechtbank laat over twee weken weten hoe ze tegen de zaak aankijkt.

Lees ook:

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen