Klein stukje Staphorst in Klederdrachtmuseum Amsterdam

Foto: Streeknieuws

Staphorst heeft een eigen kamer in een rijksmonument aan de Herengracht in Amsterdam. In het nieuwe Klederdrachtmuseum heeft de kleurrijke gemeenschap een prominente plek.

Het museum, de enige plek die de drachten van Nederland samenbrengt, is vijf weken open. Initiatiefneemster is Amsterdamse Jolanda van den Berg. Ze kreeg veel hulp en advies uit Staphorst om de collectie als het om Staphorst gaat tot in de puntjes in te richten.

De Staphorster kamer telt acht kostuums, maar er staat ook een bissekist, een wandkast, gevuld met servies en de kleuren zijn authentiek. Je waant je in Staphorst en dat in bruisend Amsterdam.

De collectie omvat kledij voor zomer en winter, huwelijk en rouw, zondags en doordeweeks, kinderen en volwassenen, getrouwde en vrijgezelle vrouwen. Hetzelfde geldt voor de andere ruimtes die gewijd zijn aan Hindeloopen, Spakenburg, Marken, Volendam en Zeeland. “Het doel is uiteindelijk alle streekdrachten van Nederland te bundelen op één plek”, zegt Van den Berg. “Dit bestaat niet in Nederland. Er zijn wel streekmusea, maar die vertellen één verhaal.”

klederdrmIn Staphorst dragen nog 500 dames dagelijks de dracht, in Spakenburg zijn dat er 150. Daarmee houdt het wel op in Nederland. “Tijd dus om dit Nederlandse erfgoed te bundelen en vast te leggen voor het nageslacht”, vindt Jolanda. Ze houdt zich al jaren bezig met streekdrachten. Naarmate ze zich meer in de klederdrachten verdiepte, kwam ze tot de conclusie dat het in rap tempo verdwijnt en dat er geen enkele plek is waar alles samenkomt.

Toen een advocatenkantoor het pand aan de Herengracht verliet, kon Jolanda dit huren. Met behulp van een lening bij Qredits en crowdfunding herschiep ze het rijksmonument tot het brandpunt van Nederlandse streekdrachten. Jolanda kreeg voor de inrichting, de kostuums en de kennis als het om Staphorst gaat veel hulp van Aaltje Hooikammer- de Boer en haar dochter Roelien. De namen van de dames uit Staphorst die meehielpen, staan op bordjes vermeld in de Staphorster kamer.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen