Fietscontrole basisscholen: weer meer dan 30% afgekeurd

Foto: Gemeente Staphorst

In de maanden september en oktober zijn de fietsen van de basisschoolleerlingen van de groepen 6, 7 en 8 gekeurd. Net als vorig jaar werden circa 30% van de fietsen afgekeurd.

Een negatieve uitschieter was een school waar ongeveer de helft van de fietsen niet aan de norm voldeed.

Dit ondanks dat de actie was aangekondigd en aan de leerlingen is doorgegeven op welke punten de fiets zou worden gecontroleerd. De meeste fietsen werden afgekeurd op niet goed werkende verlichting. Opvallend was ook dat bij fietsen met een groot bagagerek voorop de moeren bij het voorwiel vaak loszaten.

OK-sticker
Leden van de vrijwillige politie beoordeelden de fietsen aan de hand van een controlekaart. Daarbij werden licht, stuur, bel, remmen, handvatten, banden, spaken, trappers, zadel en reflectoren nagekeken. Was de fiets in orde dan kreeg het een OK-sticker. Werd de fiets afgekeurd dan moest deze eerst worden gerepareerd om in aanmerking te komen voor een OK-sticker.

(Verkeers)veiligheid
Uitdrukkelijk verzoek van de gemeente aan ouders en leerlingen is om de fiets goed na te laten kijken. Vooral nu het weer eerder donker wordt is een goede en veilige fiets met goed werkende verlichting belangrijk voor de veiligheid.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen