Meedenkavond voor renovatie begraafplaats Staphorst

Foto: Google Streetview

Het renovatieplan van de begraafplaats in Staphorst ligt ter inzage. Ter aanvulling hierop wordt op donderdagavond 3 september om 19.30 uur een meedenkavond georganiseerd.

Iin de raadszaal van het gemeentehuis worden de plannen dan nader toegelicht en kan er over de plannen meegepraat worden. De avond gaat niet over individuele gevallen. Voor meer informatie over begraven en grafmonumenten kan telefonisch contact opgenomen worden met Burgerzaken via (0522) 46 75 59.

Een gedeelte van de begraafplaats Staphorst wordt komend najaar gerenoveerd. Het renovatieplan bestaat uit twee delen. Renovatie van het bestaande groen in het zuid-midden deel tegen de Binnenweg. Nieuwe aanplant in het meest noordelijk deel achter de Gemeenteweg (fase 2 van de uitbreiding). Tijdens de meedenkavond zal op deze twee punten ingegaan worden.

Renovatie zuid-midden gedeelte
De hoge coniferenbeplanting tussen de grafmonumenten is kaal en lelijk geworden. Dit gedeelte van de begraafplaats is donker en op de grafmonumenten groeit mos en alg. Deze beplanting wordt gerooid en afgevoerd. Tussen de graven komen nieuwe plantvakken, voorzien van verse teelaarde. De volgende inrichting wordt voorgesteld:

  • Het planten van in totaal 21 stuks bomen, van de volgende soorten: iep, krent, meelbes en pluimes.
  • Het planten van hagen van beuk en taxus tussen de graven.
  • Het vernieuwen van de gazons.

Aanplant noordelijk gedeelte
Omdat de eerste fase van de uitbreiding van de begraafplaats bijna vol is, kan de tweede fase worden ingericht. Omdat de bomenrij langs het hoofdpad over de uitbreiding in redelijke tot slechte staat verkeert en enkele bomen al zijn gekapt, wordt voorgesteld om alle essen te vervangen door nieuwe bomen. Hiervoor zijn 2 varianten bedacht:

  • Variant 1: 16 grotere zuilvormige iepen.
  • Variant 2: 30 kleinere vaasvormige Zweedse meelbessen.

Daarnaast wordt tussen de nieuwe graven gedacht aan taxushaag en langs het toegangspad lage, witbloeiende heesters. Ook is er langs het pad ruimte gereserveerd voor een zitplekje met een karakteristieke bank. Langs het hoofdpad tussen de Binnenweg en de kerk wordt gedacht aan het planten van een mengsel van witbloeiende bloembollen. Tot slot worden de gazons vernieuwd.

Ter inzage en vervolg procedure
De beplantingsplannen liggen t/m 4 september 2015 ter inzage in het gemeentehuis Staphorst, bij de publieksbalie Fysieke Leefomgeving. U kunt deze plannen inzien. Als u vragen of opmerkingen heeft, kunt contact opnemen met
Bob Boer (tel. (0522) 46 75 45) of met Suzan Brand (tel. (0522) 46 75 20) van de afdeling Ontwikkeling & Beheer.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen