Oud-burgemeester Alssema schrijft onthullend boek

Foto: Eelco Kuiken

“De kerk heeft tot taak het evangelie te verkondigen en heeft zich niet te bemoeien met de inrichting van de samenleving. Dat is een taak voor de politiek.” Dat schrijft oud-burgemeester van Staphorst, Joop Alssema, in zijn vierde boek ‘Zo doen we dat!’ Het ligt vanaf nu in plaatselijke boekhandels.

Alssema, lid van de ChristenUnie, zegt ook dat het navolgen van Christus wel gevolgen heeft voor je levenswandel en dus voor de inrichting van de samenleving. Nog tijdens zijn burgemeesterschap publiceerde hij ‘Van Timmerman tot burgemeester’ en twee delen met zijn toespraken ‘Spreken is zilver’, de delen 1 en 2. Geen van de boeken is zo onthullend als deze.

Schipperen tussen geloof en de praktijk. Bruggen slaan tussen allerlei religieuze opvattingen. Rellen beteugelen, armen om schouders heen slaan bij rampen. Alssema zegt alles. Positief en negatief, alles vanuit zijn eigen gevoel. Eerlijk en oprecht. Hij neemt geen blad voor de mond. Vanuit zijn ogen kijkt de lezer naar allerlei kwesties. De titel geeft een spagaat aan. ‘Zo doen we dat!’, wordt vaak in Staphorst gezegd, maar lang niet altijd strookt een ‘Staphorster oplossing’ met wet- en regelgeving.ekboekalssemard

Het besturen van Staphorst bleek intensief en dat komt volgens Alssema door de veelheid aan opvattingen en dat komt weer doordat de kerkelijke identiteit van Staphorst divers is. “Je moet op eieren lopen. Je wilt geen enkele partij kwetsen. Staphorst is een moeilijk te besturen gemeente. Ik moest vaak bruggen slaan tussen verschillende opvattingen.”

De ijver van Staphorst, de bedenkelijke rol van sommige media, de rol van de kerken, alles komt aan bod. Heeft de kerk de macht? “Nee, de kerk heeft het niet voor het zeggen. De kerk heeft tot taak het evangelie te verkondigen en zich niet te bemoeien met de inrichting van de samenleving. Dat is een taak voor de politiek.’ Vervolgens zegt Alssema ‘dat het navolgen van Christus gevolgen heeft voor je levenswandel en dus voor de inrichting van de samenleving”.

Het voorlaatste college met daarin Jan Talen, Sytse de Jong, Klaas Brand en Joop Alssema functioneerde zeer moeizaam. Volgens de oud-burgemeester had Jan Talen lak aan processen en procedures, nam hij eigenmachtig personeel aan, deed hij toezeggingen die hij niet waar kon maken, die in strijd waren met het beleid of waartoe hij niet bevoegd was. “Talen bemoeide zich te veel met de ambtelijke organisatie, hij volgde zijn eigen agenda en zorgde zo voor wantrouwen en chaos’. Overigens is er ook een pluim voor Talen: “Wel heb ik er bewondering voor dat Jan Talen veel zaken heeft losgetrokken door ijver en doorzettingsvermogen.”

Alssema houdt in zijn boek alle colleges tegen het licht, maar hij schrijft ook over rellen met jongeren, rampen die plaatsvonden en hoe die beleefde als burgervader. Hij heeft het over de hechtheid van de gemeenschap, de aversie tegen bemoeizucht van overheden.ekboekalssema2

Een jaar nadat hij afzwaaide blikt Alssema terug op de jaren 2001- 2015, de tijd dat hij burgemeester was van Staphorst. Maandagmiddag kreeg commissaris van de Koning in Overijssel, Ank Bijleveld-Schouten het eerste exemplaar overhandigd.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen