CDA Zorgavond met René Peters en Hilde Palland

Alle stoelen waren tegen 19.30 bezet in de zaal op de begane grond van de Koperen Hoogte. De hele avond stond in het teken van de zorgsector. Na de pauze en de uitreiking van de ‘Zorgawards’ waren er hier en daar overigens weer lege stoelen te zien (zie fotoserie).

Danny Pol, de leider van de avond, was blij met de hoge opkomst: ‘Is dan het CDA zo populair of spreekt het thema zo aan?’ Iemand zei tegen hem: ‘Er stond zelfs een rij voor de koffie’. ‘Als dit nu op 15 maart ook zo is bij de stemhokjes voor het CDA…’.

De opening werd verzorgd door de pas geëmeriteerde predikant (PKN) Reinier Gosker uit De Wijk (1:10 min). Geinspireerd door de naam van het complex kwam hij via de Koperen Slang die in de woestijn verhoogd is bij de aesculaap. Het symbool van de geneeskunde.

René Peters uit Oss (1:53), de nummer 3 van de landelijke lijst van het CDA was de eerste hoofdspreker. Daarna was de beurt aan Marianne van der Sloot (2:21) van VGZ zorgverzekeringen. Tot slot aan Hans van Andel (3:10) kinderpsychiater en directeur van de Dimence-groep. Hij is toenemend wanhopig over de toestand van de zorg. Ieder kregen ze (ruim) tien minuten de tijd.

Tussendoor een kleine peiling in de zaal (4:50): Wie maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van de zorg? Ongeveer 40 procent van de aanwezigen. Vervolgens werden de forumleden geïntroduceerd.

Tweemaal  vijf forumleden vertelden ieder in slechts drie minuten iets over hun eigen ervaringen met zorg. Dit waren achtereenvolgens:  Joke Smit (5:05) voorzitter van de Nieuwe Bond voor Ouderen Nederland uit Oldemarkt over mantelzorg. Ze komt uit een heel groot gezin. De jongste had het syndroom van Down. Ook hadden ze meerdere gevallen van tbc binnen het gezin.

Huisarts Roelof Moes (5:48) uit Kolderveen had net geconcludeerd dat hij ‘al langer rondzwerft rond Nijeveen dan het volk Israël door de woestijn’. Hij vertelde enkele staaltjes van efficiency. Hoe ze als kleine dokterspraktijk toch kunnen uitblinken en grotere organisaties naar de kroon steken.

De wijkverpleging (6:55) met Meike Selles, Marja Meppelink, Jose Heijink en Jody Vlek van Icare. Ze werken in Staphorst waar mantelzorgers vanuit hun cultuur nog veel doen. Pascale Franckaert (7:49) gaf uitleg over het Isala ziekenhuis. Dat is een traumacentrum en moet daarom hulp bieden. Ook als het budget op is.

Vraag tussendoor (9:05): Wie weet hoeveel miljard er op de zorg bezuinigd is? Het blijkt te gaan om 11 miljard. Jans Tabak (9:30) van de Rabobank gaf zijn financiële visie op zorg. Ouderenzorg besproken door Roely Djirlauw, Marike Wolfgang en Gerline Kuiers (9:57), van Zorggroep Noorderboog uit Meppel traden met z’n drieën op.

Gosse Noppert (11:16) uit Kampen vertelde als ervaringsdeskundige over gehandicaptenzorg. Hij heeft een dochter met een ziekte: ‘Ze is vrij spastisch’. De politiek kwam weer aan het woord met Hilde Palland (11:38), kandidaat 21 op de CDA-lijst over aanbesteding in de zorg, en Geert Meijering (12:06) als wethouder Jeugdzorg. Allebei uit Kampen.

Na de pauze waarin groene en witte muntjes gekocht konden worden voor het verkrijgen van diverse dranken, was het de beurt van uitbater Hennie van der Most om de door CDA-partijleider getekende Zorgawards uit te reiken aan vrijwilligers: Zeven personen of groepen uit de gemeenten van de organiserende afdelingen.

Aan de discussie tussen inleiders en forumleden konden ook mensen uit de zaal meedoen door opmerkingen te maken of vragen te stellen. Tegen half elf werd de avond afgesloten. De avond was georganiseerd door de CDA afdelingen van Zwolle, Dalfsen, Kampen, Meppel, Zwartewaterland,  Steenwijkerland en Staphorst.

Burgemeester Segers van Staphorst was eerst ook aanwezig, maar kreeg ondertussen een oproep via zijn telefoon. Naast CDA-wethouder Bert Krale (uiteraard) was ook zijn SGP-collega Sytse de Jong aanwezig. Er waren ook diverse familieleden en bekenden aanwezig van de zorgaward-ontvangers.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen