Van der Staaij, Bisschop en Stoffer reageren in Staphorst

In een halfduistere zaal voerden ze het woord, de nummers 1, 3 en 5 van de landelijke SGP-kandidatenlijst. Lijsttrekker Kees van der Staaij, oud-Rouvener Roelof Bisschop en Chris Stoffer. In de zaal zaten zo’n 225 toehoorders.

Na de pauze was er een forum onder leiding van Wouter van den Berg, kandidaat nummer 28. Vanuit de zaal konden vragen gesteld konden worden. Allerlei onderwerpen kwamen aan bod. Jan Visscher stelde de eerste vraag over de hoge bijdrage van de Provincie Overijssel aan financiering van rijkswegen.

Hugo van Kesteren stelde een uitgebreide vraag in historisch perspectief (zie foto 3, 4 en 5). Van der Staaij ging hier op in en vertelde over reacties vanuit een andersoortig publiek in Utrecht. Ook over artsen die huiveren over de aan hen opgelegde taak bij de uitvoering van doodswensen.

Roelof Bisschop ging in op de groeiende weerstand bij jongeren tegen de heersende abortuspraktijk. Zie en beluister bovenstaande video en onderstaande beschrijving met de door ons geregisteerde sprekers voor het vervolg van deze bijeenkomst. Voor de pauze waren er inleidingen en stellingen voor het publiek.

Jan Kuijers, directeur van de Koning Willem-Alexanderschool stelde de vraag: Wat doet de SGP voor goed onderwijs? (op 2:20 min). Jan Hattem vroeg naar de inzet van de SGP inzake de koopkrachtstijging. Hij ‘las gisteravond in het RD dat dit niet geldt voor gepensioneerden’ (3:17 min). Van der Staaij gaf dat toe.

Chris Stoffer gaf daar een aanvulling op (5:12) met een extra pleidooi voor armlastige gezinnen die moeten sappelen om rond te komen. Roel Bijker stelde een vraag over of en hoe de SGP het aantal moslimmigranten terug wil dringen (5:47). Van der Staaij wil dat drastisch hervormen en zet vooral  in op opvang in de regio. “Neem nou bijvoorbeeld Somalië, héél ver weg in Afrika…”

Jan Kin vroeg in aansluiting daarop aandacht voor de voortgang van de financiering van christelijk onderwijs op openbare scholen, zoals dat nu plaatsvindt op de Berkenhorst, Iekmulder en andere scholen in de omtrek door mevrouw Kuik uit Balkbrug. De regering is van plan die financiering stop te zetten (6:14). Roelof Bisschop stelde hem gerust.

Arend Brakke stelde de gaswinning in Groningen aan de orde. Hoe staat de SGP daar in? (6:50) Dat zit in de portefeuille van Elbert Dijkgraaf. De lijstaanvoerder: “Er is deze week een brede actie vanuit de Kamer geweest om de gaswinning nog verder terug te brengen, ook de handtekening van de SGP staat daaronder”. Daar is in de landelijke politiek concensus over.

Als laatste vragensteller kwam Jan Kuijers nog weer aan de beurt. Hij complimenteerde allereerst Bisschop met zijn initiatiefwet. (Dit initiatiefvoorstel regelt een verbetering van het wettelijk kader voor het onderwijstoezicht, red.). Maar wat zijn de toekomstplannen? (7:45)

Bisschop: “We hebben er hard voor moeten knokken, maar het hoofdstuk onderwijs is in het verkiezingsprogramma het grootst geworden”. Hij stelde de ‘ongeloofelijke administratieve rompslomp’ aan de kaak. “Ik noem dat altijd controlisme”.

Afsluitend werden door de vergadering de coupletten 1 en 6 van ons volkslied, staande gezongen. Na afloop was er frisdrank en waren er warme frikandelletjes met twee soorten saus weg te happen. Onderwijl was er gelegenheid na te praten.

Niet aanwezig waren de nummers 2 en 4. Bert Jan Ruissen, de nummer 4 op de lijst, momenteel nog fractievoorzitter van de SGP in Krimpen aan den IJssel, treed in deze tijd op alle zuid-westelijke bijeenkomsten op. Chris Stoffer, momenteel fractievoorzitter SGP-Nunspeet, neemt de nood-oostelijke voor zijn rekening.

Tweede man Elbert Dijkgraaf was eerder die dag al in het Rouveense veld te vinden, voor een gehoor van ruim 40 boeren deed hij uit de doeken hoe de SGP zich voor de agrarische sector inzet.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen