Lidl krijgt eindelijk gewenste winkel in Staphorst

De huidige locatie van de Lidl in juli 2009
De huidige locatie van de Lidl in juli 2009
Foto: Google Streetview

Lidl wil een nieuw onderkomen bouwen op de huidige locatie aan de Rijksparallelweg. De Duitse supermarktketen sloopt de huidige bebouwing. Ook komt er op de zuidpunt van het perceel een carpoolplaats. De plannen liggen nu ter inzage.

Het huidige pand heeft de bestemming detailhandel en groothandel. De laatste bestemming, een erfenis uit het verleden, is Lidl al jaren een doorn in het oog. Het zorgt er namelijk voor dat het bedrijf een groot deel van het pand niet goed kan gebruiken. Dat is vanaf de komst van Lidl in 2010 al een probleem.

Lidl wil de bestaande winkelruimte aan de Rijksparallelweg vergroten. Deze vergroting is noodzakelijk om een kwalitatief meer hoogwaardige en ruimere winkel te kunnen presenteren, vindt het bedrijf.

EKLidl1

Het huidige pand met een oppervlakte van 2.380 vierkante meter gaat tegen de vlakte. Daar komt een gebouw van 2.000 vierkante meter voor terug. Dat lijkt minder, maar dat is het niet.

De gemeente is akkoord. In de deal die is gesloten staat dat Lidl 31 carpoolplekken realiseert, aansluitend op het perceel van Lidl. De supermarktketen draagt bij aan de realisatie van deze parkeerplaats als maatschappelijke tegenprestatie.

Lidl krijgt eindelijk wat het wil
De komst van de supermarkt in 2010 was een gevecht. Lidl wilde het hele pand van voorheen kledingbedrijf Fifty-Fifty gebruiken, maar daar wilde de gemeente Staphorst niet aan meewerken. Het pand heeft de bestemming groothandel / winkel.

En waar Lidl en de bedrijfshaleigenaar die schuine streep als ‘of’ uitlegden, mocht er volgens de gemeente alleen een combinatie van een groothandel en een winkel in de hal komen.

De gemeente kreeg gelijk van de Raad van State. Lidl heeft door die rechterlijke uitspraak nu een groot pand, met betrekkelijk weinig winkeloppervlakte, want een deel is dus ‘groothandel’. Dat gaat nu veranderen.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen