Eikenprocessierupsen vanwege de relatief zachte winter weer actief

Foto: Wikimedia - Sarefo

De eikenprocessierupsen zijn vanwege de relatief zachte winter weer actief. Mensen en dieren die in aanraking komen met de zogenoemde ‘brandharen’ van de rups kunnen gezondheidsklachten krijgen.

Eikenprocessierups dit jaar extra gevaarlijk voor de hond

’s Nachts gaan de rupsen in een rij (processie) op zoek naar voedsel. Hun naam is hiervan afgeleid: eikenprocessierups.

Voor mensen die gevoelig zijn kunnen er onder andere jeuk, rode of geïrriteerde ogen, huiduitslag of luchtwegklachten ontstaan. Ook voor dieren gelden er gezondheidsrisico’s. Klachten kunnen optreden als vee graast onder aangetaste eikenbomen of als gras of hooi afkomstig uit de buurt van aangetaste eiken als veevoer wordt gebruikt.

Honden kunnen door het happen in afgevallen rupsennesten ernstig letsel aan het mondslijmvlies krijgen. Paarden zijn ook bijzonder gevoelig voor de brandharen van de rupsen. Er wordt aangeraden vee niet te laten grazen onder aangetaste bomen. Rond een vrijstaande boom moet een straal van 4 meter worden vrijgelaten.

Eikenbomen waar eikenprocessierupsen in zitten en die bij de gemeente bekend zijn worden gemarkeerd met rood-witte linten (of met geel-zwarte linten). Geadviseerd wordt om zo weinig mogelijk in de directe nabijheid van de boom te zijn. Vooral met harde wind is er kans op verspreiding van de haren van de eikenprocessierups.

De gemeente controleert de wegen waar eiken staan en noteert waar alle nesten worden aangetroffen. Al de buitendienstmedewerkers en bedrijven die het groenbeheer uitvoeren zullen ook tijdens hun dagelijkse werkzaamheden alert zijn op de aanwezigheid van de rups.

Ter bescherming van de volksgezondheid bestrijdt de gemeente de eikenprocessierupsen op plekken waar veel mensen komen. Dat is vooral binnen de bebouwde kommen. In het buitengebied wordt alleen langs fietspaden of drukke fietsroutes en dergelijke bestreden.

Wanneer de eikenprocessierups wordt waargenomen, vraagt de gemeente dit te melden via het meldpunt openbare ruimte op www.staphorst.nl/meldingen. Als u in uw eigen tuin te maken heeft met eikenbomen met eikenprocessierupsen, ga dan niet zelf bestrijden, maar schakel een geschikt bedrijf in.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen