`Praters hebben we genoeg. We hebben vakmensen nodig`

Een prachtklus was het: de totale restauratie van molen Rijn en Zon in Utrecht. Bouwbedrijf De Witte BV uit Staphorst voerde deze monsterklus uit. Het smaakt naar meer. Naast het reguliere werk wil De Witte zich meer toeleggen op restauratie, vooral van molens.

De Witte is een ‘gewoon’ bouwbedrijf, onder meer bekend van de bouw van de nieuw voetbalaccommodatie in Rouveen, woningbouw, industriële complexen, ga zo maar door. Bouwen dus en dat al sinds 1967 toen vader Berend de Witte startte met het bouwbedrijf. Bij de firma werken twintig mensen en vaak zitten ze er al tientallen jaren. Directeur is nu Geert de Witte (53).

Molens, oude boerderijen, grachtenpanden, nieuwbouwhuizen, de Staphorsters draaien hun hand er niet voor om. Restauratie van erfgoed, zoals molens, wil De Witte vaker gaan doen. Zorg is er ook. “Het wordt tegenwoordig steeds lastiger om goed personeel te krijgen. Echte toppers zijn schaars. Het zou goed zijn als de overheid meer aandacht besteedt aan technische opleidingen. Praters hebben we genoeg. We hebben vakmensen nodig.”

Al eerder restaureerde Bouwbedrijf De Witte molens, zoals korenmolen Geesina in Groenekan, een monument uit 1853. Vaardige handen uit Staphorst namen ook molen Maallust uit 1830 in Amerongen onder handen. “We kregen echt de smaak te pakken van dit fraaie draaiende erfgoed. Het is een vak apart, maar we hebben alle kennis in huis”, zegt Geert de Witte. “Vooral het pure vakmanschap bij een restauratie van een molen spreekt ons aan. Je moet altijd improviseren. Dingen gaan altijd anders dan je van tevoren had bedacht. Je moet creatief zijn. Echte timmermannen heb je nodig. Daar zijn wij in Staphorst goed in.”

Mooiste molenklus tot nu toe was de totale restauratie van molen Rijn en Zon in Utrecht, een monument uit 1913 en een echte blikvanger in de stad. In de romp zijn een half miljoen bakstenen verwerkt. Aan de basis heeft de romp een buitendiameter van 14 meter. De afmeting van de vlucht is 25 meter. De stelling bevindt zich op 18 meter boven het straatniveau, de bovenzijde van de kap op zo’n 32 meter. Met zijn afmetingen behoort Rijn en Zon tot de vijf hoogste molens van Nederland. Letterlijk en figuurlijk restaureren op hoog niveau.

Een prachtig ding dus. Het monument verkeerde in een beroerde staat. Restauratie was nodig. De gemeente Utrecht kwam na een aanbesteding uit bij Bouwbedrijf De Witte BV.. Jan Kooiker en Harrie Kooiker, dertig en 27 jaar in dienst bij het Staphorster bouwbedrijf, namen het totale restauratieproject op zich. Een dik jaar waren ze hiermee bezig. Elke dag naar Utrecht, onderaannemers aansturen, zoals molenbouwer De Jong uit Veldhoeven, zelf keihard aan de bak, op tientallen meters hoogte. Laatste klus: het beitelen van de naam van bouwbedrijf De Witte op de kap van het monument. “Daar zijn we natuurlijk apetrots op”, zegt Geert de Witte. “Een Staphorster bouwbedrijf staat op de kap, die tientallen meters boven de straat uittorent.”

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen