Opdoeken van straat groot probleem voor Talen Recycling

Op 31 december 2015, de rommel op de voorgrond is naderhand opgeruimd.
Op 31 december 2015, de rommel op de voorgrond is naderhand opgeruimd.
Foto: Harm Brand

De problemen voor ondernemer Albert Talen van Talen Recycling uit Staphorst worden groter nu B en W de Burgemeester Janssenstraat naast zijn bedrijf aan de openbaarheid willen onttrekken.

Talen, die al een langdurige strijd voert met de gemeente en de provincie over een andere grondkwestie, heeft daar een eigen zeggen een cruciale uitrit voor zijn bedrijf. Hij pikt het niet en dreigt met de rechter als de gemeenteraad akkoord gaat. Het probleem is dat Talen grond aan de Burgemeester Janssenstraat huurt van Mubo.

Twee bedrijven, Dulasta en Mubo, hebben gronden een weerszijden van de Burgemeester Janssenstraat. Dulasta koopt de grond van Mubo en de afspraak met de gemeente is om de weg die ertussendoor loopt ook in bezit te krijgen. De Burgemeester Janssenstraat is niet meer nodig als openbare weg.

De Burgemeester Janssenstraat kan particulier bedrijventerrein worden en verdwijnen, doordat de gemeente een aantal jaren geleden de even verderop gelegen doodlopende Westerparallelweg doortrok na een grondruil met Talen. Er is nu daardoor een doorlopende route op het bedrijventerrein.

Op de plek waar de gemeente de altijd doodlopende Westerparallelweg doortrok, lag een deel van het bedrijf van Talen. De gemeente kocht dat stuk om de weg aan te leggen. Via een grondruil kon Talen ter compensatie een aanpalend perceel in gebruik nemen. Een deel daarvan huurt hij van Mubo.

De ruil ging door, maar het liep faliekant fout. De afspraak met de gemeente was dat Staphorst zich maximaal zou inzetten om Talen aan zijn provinciale vergunning te helpen voor zijn nieuwe perceel. Staphorst verzaakte volgens de ondernemer, waardoor hij tot op de dag van vandaag niks kan met dit stuk grond. Vorig jaar stortte de ondernemer uit wanhoop de Westerparallelweg tot drie keer toe vol met troep. Het probleem is nog niet opgelost.

Nu steggelen de twee partijen weer over een convenant dat getekend moet worden. Talen weigert. Het is volgens hem niet de afspraak en hij is bang dat hij zijn recht verspeelt om de gemeente verantwoordelijk te houden voor de tonnen schade die hij lijdt. De gemeente op haar beurt zegt dat Talen een nieuw bureau in de arm wil nemen, dat dit prima is, maar dat voordat dit gebeurt, alle afspraken worden vastgelegd in een overeenkomst waarin staat wat iedereen moet doen.

Nu dus weer de weg die verdwijnt. Volgens de gemeente wist Talen hiervan. ‘Hij zat in de projectgroep voor de opwaardering van bedrijventerrein De Baarge. De verkoop van de Burgemeester Janssenstraat kwam ook aan de orde’, aldus wethouder Bert Krale. ‘Daar is nooit over gesproken’, zegt Talen. ‘Ik vernam het in de wandelgangen. De gemeente zegt zaken te doen met grondeigenaren. ‘Talen moet zich wenden tot zijn huurbaas die akkoord is’, vindt wethouder Krale.

De gemeenteraad is kritisch, want een nieuwe soap dreigt los te barsten, terwijl de oude niet voorbij is. Vooral de SGP vindt het maar gek dat de gemeente niet met Talen sprak, terwijl hij met zijn uitrit wel degelijk belanghebbende is, ook al is hij slechts huurder. Zeker als je bedenkt dat Staphorst al een groot probleem heeft met Talen. Niet zo handig, de puur juridische opstelling van de gemeente, die formeel juist is, maar in dit geval misschien toch niet zo verstandig, zeker gezien de voorgeschiedenis, aldus de SGP. Wordt vervolgd.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen